Har du taget stilling til din prævention?

 

Der findes mange forskellige former for prævention. Vores kroppe, livsstille og behov er forskellige, og derfor vil nogle præventionsformer, fungerer bedre for os end andre. Du kan stille dig selv nogle spørgsmål, som måske gør det en lille smule nemmere at blive klogere på, hvad der er vigtigt for dig, når det kommer til prævention. Hvor ofte har jeg brug for prævention? Er der nogle helbredsforhold, som udelukker nogle præventionsformer? Skal det også beskytte mod sexsygdomme? Hvordan har jeg det med at tilføje hormoner til min krop? Hvor meget skal det beskytte mod graviditet? Det vigtigste er, at du finder den rigtige præventionsform for dig, som opfylder dine behov. Vi har beskrevet de seks hyppigste former for prævention nedenfor.

 

P-PILLER

P-piller indeholder østrogen og gestagen, som forhindrer dig i at blive gravid. P-piller virker med det samme, hvis du begynder på dem ved første menstruationsdag. Denne præventionsform er god til dig, som husker at tage en pille hver dag og til unge og voksne kvinder. P-piller tages dagligt og med 7 dages pause hver cyklus. Du skal være opmærksom på, at en øget risiko for blodpropper kan forekomme ved at tage østrogen, du kan evt. spørge din læge om de vil tage en blodprøve på dig, som tjekker om du har det der hedder ”faktor V leiden”. Over 5% af den danske befolkning har faktor V leiden, og dette kombineret med p-piller øger risikoen betragteligt for en blodprop. Hvis du er ryger bør du undgå at tage p-piller.

 

MINI-PILLER

Mini-piller er også en hormon pille, men uden østrogen. Den ændrer slimlaget i livmoderen, så det befrugtede æg ikke udvikler sig. Denne pille er mere sikker at tage i forhold til blodprop risikoen ved p-piller, men det er vigtigere at tage mini-piller på samme tid hver dag. Der findes dog nu ”højdosis” minipiller, hvor man stadig er beskyttet selvom pillen tages op til 12 timer forsinket, således tidspunktet ikke behøves at være på minuttet, som for nogle år tilbage. Mini-piller tages dagligt uden pauser.

 

SPIRAL

En spiral er et lille stykke plastik, som sættes op i livmoderen. Spiral er for dig, som ikke ønsker børn indenfor den nærmeste fremtid. Der findes to forskellige spiraler, og begge spiraler virker lige så snart den er lagt op:

Kobberspiral: Rundt om plastikken er der kobber, som virker ved, at det ændrer miljøet omkring livmoderhalsen. Det gør at sædcellerne, ikke kan befrugte ægget. Kobberspiral virker i 5-8 år. Hvis du benytter dig af kobberspiralen, er der ca. 98% sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Kobberspiral kan give kraftigere blødninger.

Hormonspiral: Hormonspiralen indeholder gestagen, som påvirker livmoderslimhinden, og gør at graviditet forbygges. Det kan derudover også hjælpe kvinder med kraftige menstruationsblødninger. Denne spiral virker i 3-6 år.

 

NATURLIG PRÆVENTION – TRACK DIN CYKLUS

Ved naturlig prævention lære du din egen cyklus at kende, og hvornår du har ægløsning. Ved at observerer din cyklus, kan du således beskytte dig selv mod en uønsket graviditet ved f.eks. at bruge kondom ved din ægløsning. En god og sikker måde at være på naturlig prævention, er at måle din temperatur hver morgen, således du tager højde for udsving i din cyklus. På markedet findes der bl.a. daisy og natural cycles. Du skal være opmærksom på, at sædcellerne kan være levende nogle dage efter samleje, så du også kan blive gravid et par dage før eller efter ægløsning. Hvis du har en fast partner, og er i stand til at observerer din cyklus, så er en naturlig prævention det vi vil anbefale. Du undgår at tage unødvendig hormoner og lærer din krop at kende. Hvis du vælger naturlig prævention, anbefaler vi, at du tager en snak med din partner om hvad jeres muligheder og ønsker er, hvis i mod forventning bliver gravide.

 

PESSAR

Pessar er lavet af medicinsk silikone og indsættes med pessarcreme ved livmodermunden, således den lukker af for sædceller. Du kan få en underlivsundersøgelse hos din læge, som kan se om metoden er egnet til dig. Det kan også kræve lidt øvelse at sætte det korrekt op, så lægen kan undersøge og sikre, at du sætter det korrekt op. Du sætter pessaret op max to timer inden samleje, og den ændrer ikke på din hormonbalance. Det beskytter ikke mod sexsygdomme, og den skal sættes op før hvert samleje.

 

KONDOMER

Kondomer er den eneste præventionsform, som også beskytter mod sexsygdomme. Det er især godt for dig, som ikke har en fast partner, eller til dig som ikke ønsker prævention med hormoner. Du skal være opmærksom på, om du er allergisk overfor latex, og hvis kondomet går i stykker eller falder af kan der være risiko for graviditet og sexsygdomme smitte. Hvis du ikke har en fast partner, anbefaler vi at bruge kondom som din prævention.

 

Vi vil altid anbefale, at du taler med din læge inden du begynder på noget prævention, men det er godt at have gjort dig nogle overvejelser om, hvilke type prævention der kunne passe til dine behov inden. Prøv at mærke efter, hvad din umiddelbare reaktion er, når du læser om de forskellige former for prævention. Hvad føles sandt for dig og din krop?

 

 

 

 

Billede af: Chanel Mckinsie 

 

Indsend en kommentar