Kvartlivskrise

 

Du har sikkert hørt om fænomenet halvvejskrise, hvor man kigger tilbage, og vurderer om man nu har nået, alt det man gerne ville. Men har du hørt om kvartlivskrise?

Måske nyder du, at hele dit voksenliv lige er begyndt, og der er så mange muligheder og oplevelser forude. Men måske gør du ikke. Måske frygter du, at det går galt, om du tager de rigtige beslutninger, om du får nået alt det du gerne vil, og er bange for at træde forkert. Det kan måske endda give dig en følelse af rådvildhed.

Kvartlivskrisen kan opstå typisk i 20 eller 30 års alderen. Det er her, hvor der sker et skift fra ungdomsliv til voksenliv, og du lige pludselig skal tage nogle store livsvalg, som du ikke har prøvet før, at skulle tage stilling til. I denne udvikling kan der opstå en krise, som vi kalder for kvartlivskrise.  

Hvad kan du gøre?

Åben op for hvordan du har det

Det vigtigste er at være åben, om hvordan du har det. Det kan være, det er en god veninde, en terapeut eller en fra din familie du snakker med. Det er vigtigt, at du ikke går rundt med det alene, og måske opdager du, at der er rigtig mange andre, der har det på samme måde, og at du ikke er alene.

 

Sæt forventningerne ned

Måske har du en forventning, om at du skal have styr på det hele som uddannelse, job, relationer, økonomi, bolig, børn etc. I stedet for at slå sig selv oven i hovedet så prøv at fokuser på det som fungerer i dit liv. Når vi sætter forventningerne ned, er der større mulighed for, at vi kan udvælge det vigtigste, og når i mål med det. Husk på at vi udvikler os igennem hele livet, og at der vil være nogle faser, hvor vi skal tilvænne os.

 

Accepter at der i livet vil være opture og nedture.

Det svære er en vigtig del af livet, da det præsenterer en form for forandring. Det er ikke et tegn på, at du har fejlet, når livet går op ad bakke.

 

Giv dig selv tid

Brug noget tid til at mærke efter hvad du egentlig har lyst til, og brænder for. Vær tålmodig med dig selv, og vid at det er okay at være i tvivl. Du kan stille dig selv spørgsmålene: Hvad kan jeg gøre for at støtte den proces jeg er i? Hvad gør mig glad? Hvad giver mig ro? Hvor finder jeg inspiration? Hvad skal der til? Når du giver dig tid at lytte efter dig selv, vil du måske blive klogere på hvilken retning, der er den rigtige for dig. 

 

Gør noget andet

Hvis du sidder med en følelse af, at du er gået i stå, er det en god ide at gøre noget anderledes. Du kan skabe dig nogle nye vaner eller andet, så du føler du er i bevægelse i dit liv, og der sker noget. Fokuser på det som gør dig glad. Det aldrig for set at lære noget nyt eller vælge en ny vej. Vi lærer af alle de valg, som vi tager og har taget, så det er ikke forgæves, selvom vejen ændre sig.

 

 

Billede af: Diachenko Yuliia

 

Indsend en kommentar